Praktični saveti

Pre nego što se isprepadaš, zapamti: uopšte nije teško kao što zvuči! Slažemo se da su profi šminkeri majstori svog zanata, ali uz vežbu, kvalitetne proizvode i dobru volju, lako ćeš pretvoriti svoje lice u malo remek delo.

Uz naše savete, uspeh pri savladavanju lekcije ‘profesionalno šminkanje’ u kućnim uslovima, biće zagarantovan!

Pored proverene šminke, nabavi adekvatne četkice (za nanošenje korektora, pudera u prahu, rumenila; pljosnatu četkicu za senku, kosu za precizno nanošenje…) i dvostrano ogledalo koje ima mogućnost uveličavanja. Ono će ti posebno dobro doći u fazama šminkanja koje zahtevaju preciznost.

Početak procesa se nikad ne razlikuje – kožu, naročito onu koja je izrazito suva, dobro ishidriraj kremom i sačekaj da upije pre nego što nastaviš sa šminkanjem. To će licu dati neophodnu vlažnost i omogućiti da se proizvodi što bolje povežu, a samim tim, da makeup što duže traje.

Iako ga često preskaču, prajmer je sledeća neophodna stepenica ka besprekorno našminkanom licu. Njim se popunjavaju pore, neutrališu bore, a može delovati i kao svojevrstan lifting zrelije kože. Postoje prajmeri koji dodatno hidriraju suvu kožu, i oni matirajući, koji imaju za cilj da drže pod kontrolom masnu kožu i spreče presijavanje.  Dakle, prajmer maksimalno ujednačava ten i čini makeup postojanim tokom celog dana ili večeri.

Korak koji mnogi smatraju najvažnijim. Da li ćeš izabrati hladniju ili svetliju nijansu pudera zavisi isključivo od tvog tena. Kako bi se opredelila za najbolju opciju pre kupovine isprobaj ga na području oko brade, kako bi lakše mogla da utvrdiš koja boja je najsličnija boji kože tvog vrata. U zavisnosti od situacije,puder sa većom pokrivnom moći možeš naneti rukom, ili ga ublendati četkicom, stippling pokretima. Bjuti blenderom dodatno ga utapkaj u kožu. To će licu dati neverovatan osećaj glatkoće i omogućiti airbrush efekat.  

Ukoliko su i posle pudera vidljivi tragovi crvenila, fleka ili podočnjaka, na kritične tačke nanesi kolor korektor. Njime možeš dodatno posvetliti područje ispod očiju, čelo, nos ili bradu. Ako imaš masnu kožu bilo bi poželjno da setuješ šminku na celom licu, i to puderom u prahu ili kamenu. Ukoliko imaš suvu kožu, slobodno možeš preskočiti ovaj korak ili puder za setovanjemožeš da naneseš samo u predelu obraza i čela, kako bi u nastavku šminkanja lakše blendala proizvode na ovim delovima lica, kao na primer, pri nanošenju bronzera.

Nikad ne koristi samo jednu boju, jer će više nijansi senke dati dubinu tvom kapku. Svaki put istresi četkicu ili nanesi malo senke na nadlanicu kako bi se otarasila viška praha. Svetle i sjajne služe za isticanje željenih delova oka, a tamne za konturisanje i postizanje efekta dubine.

Na srednju liniju nanesi jednu boju, i to duž celog kapka; svetlija nijansa je rezervisana za unutrašnju stranu i sredinu, a tamniju nijansu te iste boje koristi za spoljašnji deo kapka. Pri nanošenju senke na spoljašnju, „V“ liniju, kreni od spoljnih ivica oka ka unutrašnjim, praveći „V“ oblik na gore.

Jedan do dva sloja biće više nego dovoljni, jer posledice preterivanja sigurno nisu nešto što želiš. Trepavice je potrebno samo definisati, a previše slojeva će učiniti da izgledaš starije. Najbolji efekat ćeš postići ukoliko naizmenično pomeraš četkicu sa gornje, pa sa donje strane trepavica, i to uvek od korena ka vrhu.

Ukoliko su tvoje trepavice previše ravne i koristiš uvijač, dovoljna su tri poteza. Pri korenu, po sredini i na samom vrhu. Ne zaboravi da bi pritisak trebalo da bude blag i da svaki potez ne traje duže od 10 sekundi. Na kraju, rasčešljaj trepavice i tako ukloni eventualne grudvice od maskare.